Konkurs kulinarny w ramach projektu edukacyjnego

„Lubella inspiruje i edukuje”









Przepisy kulinarne uczniów z Kliniki Endokrynologii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego zgłoszone na konkurs kulinarny. Uczniowie przygotowywali swoje ulubione danie z wykorzystaniem produktu zbożowego oraz zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.




DESER JOGURTOWY




Lubella inspiruje i edukuje


Lubella inspiruje i edukuje



Składniki:


• 6 łyżeczek płatków kukurydzianych np. Lubella Corn Flakes.


• 400g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego.


• 6 sztuk większych herbatników.


• 2 łyżki rodzynek.


• 50g orzechów włoskich.


• Dodatkowo według upodobań, owoce: np. banany, mandarynki, borówki, truskawki.


Do dzieła!


• Orzechy włoskie podprażcie na patelni, a gdy przestygną, z grubsza je posiekajcie


• Płatki kukurydziane lekko rozkruszcie



Lubella inspiruje i edukuje


Lubella inspiruje i edukuje

Lubella inspiruje i edukuje

• W miseczce wymieszajcie jogurt, rodzynki, płatki. Nałóżcie deser do szklaneczek


• Tuż przed podaniem posypcie z wierzchu pokruszonymi herbatnikami, dodajcie owoce



Lubella inspiruje i edukuje

Lubella inspiruje i edukuje

S M A C Z N E G O !






JOGURTOWE PANCAKES




Składniki:


• 175g mąki pszennej tortowej np. Lubella


• 100 ml mleka


• 250 ml jogurtu naturalnego


• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


• szczypta soli


• 15g cukru wanilinowego


• 30g masła


• 1 jajko


• 2 łyżki cukru pudru


• ½ łyżeczki sody


• dodatki do posypania, np. owoce, orzechy


Do dzieła!


• Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy wymieszajcie, dodajcie masło, mleko, jogurt i żółtko, ponownie wymieszajcie.


• Ubijcie pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajcie po łyżce cukru pudru i jeszcze raz dobrze ubijcie.


• Delikatnie wymieszajcie z masą.


• Smażcie bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.


• Udekorujcie owocami i orzechami.



Lubella inspiruje i edukuje

Lubella inspiruje i edukuje

Lubella inspiruje i edukuje

S M A C Z N E G O !






OWOCOWO – JOGURTOWE ŚNIADANIE Z PŁATKAMI




Składniki:


• 4 szklanki płatków kukurydzianych np. Lubella Corn Flakes Klasyczne (1 opakowanie)


• 300g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego


• 3 szklanki malin lub innych owoców


• 3 sztuki kiwi lub innych owoców


• 8 moreli lub innych owoców


• Owoce jeżyny i listki mięty do dekoracji


• 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego


• 4 słoiczki lub pucharki


Do dzieła!


• 3 szklanki płatków kukurydzianych zblendujcie lub pokruszcie.


• Opłukane maliny zmiksujcie – można dodać łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.


• Kiwi, morele obierzcie i także zmiksujcie na puree. Każde owoce osobno.


• Układajcie warstwami wszystkie składniki w naczyniu.


• Udekorujcie pozostałymi płatkami (1 szklanka), owocami i miętą.





Lubella inspiruje i edukuje









Opracowanie: Anna Boczek