Warsztaty dietetyczne w ramach ogólnopolskiej akcji edukacyjnej

„Uwaga Nadwaga!”






Uwaga nadwaga


W dniu 24 października 2017 roku uczniowie naszej szkoły wspólnie z rodzicami po raz kolejny wzięli udział w ciekawych warsztatach dietetycznych przeprowadzonych przez Panią dietetyk mgr inż. Aleksandrę Girek oraz asystentkę Panią Monikę Tytoń z Centrum Dietetycznego Naturhouse Wieniawska w Lublinie.



Uwaga nadwaga

Głównym celem spotkania było zwiększenie świadomości dotyczącej właściwych nawyków żywieniowych, które są jedyną skuteczną profilaktyką nadwagi i otyłości.



Uwaga nadwaga

Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną na temat „Zasad zdrowego żywienia”, pokazującą podstawy zbilansowanej, urozmaiconej diety.




Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Słuchacze dowiedzieli się, jak komponować posiłki, aby zawierały one produkty wspierające prawidłowe funkcje organizmu i poznawali konsekwencje wynikające z nieprawidłowej diety.



Pani Dietetyk przekazała także porcję ciekawych pomysłów na alternatywy niezdrowych przekąsek.



Uwaga nadwaga

Dzieci zgłębiały wiedze na temat witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a także dowiedziały się jak istotne jest jedzenia warzyw i owoców każdego dnia. Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę żywienia i być dodawane praktycznie do każdego posiłku (należy zjadać co najmniej 5 porcji dziennie).



Uczestnicy warsztatów z przyjemnością spożywali przygotowane dla nich warzywa, owoce i zdrowe przekąski.



Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga



Jakie owoce i warzywa powinniśmy jeść?



Przede wszystkim różnokolorowe, bo każdy kolor to inne składniki niezbędne dla zdrowia naszego organizmu.



chlorofil – zawierają go warzywa zielone, np. sałata, szpinak, brokuły




Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

karotenoidy – zawierają je owoce i warzywa żółte i pomarańczowe np. marchew, dynia, pomarańcza, banan, papryka



Uwaga nadwaga

antocyjany – to składnik owoców i warzyw czerwonych, niebieskich czy fioletowych np. jeżyny, bakłażan, jagody, borówki, truskawki, pomidor, papryka



Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

betalainy – zawierają je owoce i warzywa żółte, fioletowe i czerwone



Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Podsumowaniem warsztatów był quiz dotyczący zasad zdrowego odżywiania.



Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Uwaga nadwaga

Akcja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zarówno uczniów, jak i rodziców. Obecni zadeklarowali, że zmienią swoje złe nawyki żywieniowe i będą codziennie, systematycznie spożywać owoce i warzywa.



Uwaga nadwaga

Na zakończenie spotkania każdy uczestnik otrzymał poradniki zawierające cenne wskazówki żywieniowe oraz zaproszenie na bezpłatne konsultacje z dietetykiem, połączone z pomiarami ciała oraz badaniami zawartości tkanki tłuszczowej i wody metabolicznej w organizmie.





Opracowali: Anna Boczek, Łukasz Niewiadomy