Konkurs kulinarny w ramach projektu edukacyjnego
„Lubella inspiruje i edukuje”
Przepisy kulinarne uczniów z Kliniki Endokrynologii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego zgłoszone na konkurs kulinarny. Uczniowie przygotowywali swoje ulubione danie z wykorzystaniem produktu zbożowego oraz zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.
DESER JOGURTOWY
Składniki:
• 6 łyżeczek płatków kukurydzianych np. Lubella Corn Flakes.
• 400g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego.
• 6 sztuk większych herbatników.
• 2 łyżki rodzynek.
• 50g orzechów włoskich.
• Dodatkowo według upodobań, owoce: np. banany, mandarynki, borówki, truskawki.
Do dzieła!
• Orzechy włoskie podprażcie na patelni, a gdy przestygną, z grubsza je posiekajcie
• Płatki kukurydziane lekko rozkruszcie
• W miseczce wymieszajcie jogurt, rodzynki, płatki. Nałóżcie deser do szklaneczek
• Tuż przed podaniem posypcie z wierzchu pokruszonymi herbatnikami, dodajcie owoce
S M A C Z N E G O !
JOGURTOWE PANCAKES
Składniki:
• 175g mąki pszennej tortowej np. Lubella
• 100 ml mleka
• 250 ml jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 15g cukru wanilinowego
• 30g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru pudru
• ½ łyżeczki sody
• dodatki do posypania, np. owoce, orzechy
Do dzieła!
• Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy wymieszajcie, dodajcie masło, mleko, jogurt i żółtko, ponownie wymieszajcie.
• Ubijcie pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajcie po łyżce cukru pudru i jeszcze raz dobrze ubijcie.
• Delikatnie wymieszajcie z masą.
• Smażcie bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.
• Udekorujcie owocami i orzechami.
S M A C Z N E G O !
OWOCOWO – JOGURTOWE ŚNIADANIE Z PŁATKAMI
Składniki:
• 4 szklanki płatków kukurydzianych np. Lubella Corn Flakes Klasyczne (1 opakowanie)
• 300g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
• 3 szklanki malin lub innych owoców
• 3 sztuki kiwi lub innych owoców
• 8 moreli lub innych owoców
• Owoce jeżyny i listki mięty do dekoracji
• 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
• 4 słoiczki lub pucharki
Do dzieła!
• 3 szklanki płatków kukurydzianych zblendujcie lub pokruszcie.
• Opłukane maliny zmiksujcie – można dodać łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
• Kiwi, morele obierzcie i także zmiksujcie na puree. Każde owoce osobno.
• Układajcie warstwami wszystkie składniki w naczyniu.
• Udekorujcie pozostałymi płatkami (1 szklanka), owocami i miętą.
Opracowanie: Anna Boczek