Ogólnopolska akcja prozdrowotna „Śniadanie Daje Moc 2019”
Jak co roku w listopadzie nasza szkoła włączyła się w ogólnopolską akcję prozdrowotną „Śniadanie Daje Moc” w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia”.
Głównymi celami akcji była promocja zdrowego stylu życia, zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Kształtowane były również postawy ciekawości poznawczej, kreatywności i umiejętności pracy zespołowej.
Akcja poprzedzona była warsztatami dietetycznymi, podczas których na podstawie prezentacji multimedialnej i filmów profilaktycznych udostępnianych w ramach programu „Trzymaj Formę!” zapoznano uczniów z zasadami zdrowego odżywiania, piramidą zdrowego żywienia oraz najczęściej popełnianymi błędami żywieniowymi. Zaprezentowano również zdrowotne aspekty aktywności fizycznej.
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie, harmonijny rozwój i samopoczucie. Szczególne znaczenie odgrywa w okresie wzmożonego wzrostu organizmu, kiedy podnosi się zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe organizmu uwzględniając wiek, płeć, porę roku oraz aktywność fizyczną.
Dla młodzieży szkolnej szczególnie istotne jest dobieranie i komponowanie posiłków w taki sposób, aby dostarczyły wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niezwykle ważne w diecie dzieci jest regularne spożywanie owoców i warzyw oraz picie produktów mlecznych i wody a unikanie napojów gazowanych.
W ramach akcji uczniowie ozdobili salę lekcyjną hasłami i plakatami promującymi zdrowe odżywianie.
Zdobytą wiedzę uczniowie mogli wykorzystać biorąc udział w zajęciach kulinarnych. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie podczas przygotowywania posiłków, cała społeczność szkolna – uczniowie, nauczyciele i personel medyczny, przygotowała zdrowe, smaczne i kolorowe kanapki oraz „stworki” owocowe.
Wszyscy uczniowie mieli możliwość praktycznego zastosowania poznanych zasad zdrowego żywienia.
Dzieci mocno zaangażowały się w działania, potrafiły dzielić się produktami i pracować wspólnie i zgodnie. Odbył się konkurs na najbardziej oryginalną i zdrową kanapkę.
Następnie przystąpiono do degustacji zdrowych i pomysłowych kanapek. Śniadanie zrobione własnoręcznie i smakowało znakomicie … mniam, mniam… - palce lizać!
Dużą atrakcją cieszyły się również wykonywane według własnej kompozycji owocowe koktajle na bazie mleka.
Entuzjazm dzieci udzielił się również nauczycielom, którzy bardzo aktywnie zaangażowali się w kulinarne inspiracje.
Mamy nadzieję, że nasi podopieczni przekonali się, iż drugie śniadanie to podstawa i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu mamy dużo siły, energii i motywacji do podejmowania wszelkich działań. Nauka przez świetną zabawę pozwoliła na promowanie postaw prozdrowotnych i prospołecznych tak istotnych w kształtowaniu osobowości i systemu wartości młodego człowieka.
Szczególne słowa uznania otrzymaliśmy od Pani Ordynator Oddziału za oryginalny pomysł promowania wśród uczniów – pacjentów prawidłowych nawyków dbania o zdrowie. Zachęcała organizatorów do kontynuowania tego typu przedsięwzięć prozdrowotnych niezwykle ważnych zwłaszcza w przypadku szkoły przyszpitalnej!
Więcej informacji:
1. Wspólne drugie śniadanie w szkole.
2. Nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży.
3. Stanowisko Ministra Edukacji Narodowej w sprawie działań prozdrowotnych w szkole.
4. Jak wspierać rozwój i zdrowie młodzieży.
5. Co jedzą dzieci i młodzież ?
Opracowanie:
Anna Boczek
Anna Bieńko
Natalia Sarzyńska – Wójtowicz