Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Jak co roku 8 listopada cała społeczność szkolna aktywnie włączyła się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro – Togues.
Celem obchodów jest promowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia się oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Ważna jest również edukacja dzieci i młodzieży w podejmowaniu świadomych wyborów konsumenckich.
W naszej szkole obchody wpisują się już na stałe w kalendarz działań związanych z realizacją celów programu wychowawczo – profilaktycznego oraz zadań zawartych w podstawie programowej.
Właściwe, zbilansowane odżywianie ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia i kondycję fizyczną i psychiczną, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia.
Dzięki stosowaniu się do prawidłowych zasad żywieniowych zmniejszamy ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią schorzeń takich jak: cukrzyca, choroby serca, nowotwory itp.
W związku z ograniczeniami epidemiologicznymi COVID – 19 przeprowadziliśmy obchody online angażując uczniów , rodziców i nauczycieli w promocję zdrowia. Uczniowie wspólnie z rodzicami oraz nauczycielami zaprezentowali smaczne, kolorowe a co najważniejsze zdrowe posiłki, potrawy i desery.
Oto efekty naszych wspólnych działań prozdrowotnych:
Talerz kreatywnych stworków warzywnych
Sałatka kalafiorowo – brokułowa

Warzywa na parze z grillowanym indykiem

Sałatka z burakiem i serkiem ricotta

Płatki owsiane z owocami i mieszanką orzechów

Sushi

Pyszna kanapka – chleb żytni, wędzony łosoś, kiełki lucerny i warzywa + świeżo wyciskany sok z buraków

Twaróg z ogórkiem i pomidorem

Mus żurawinowy z malinami i owocem granatu

Sałatka warzywna z pieczonym kurczakiem

Deser jogurtowo – owocowy

Sałatka z kaszą bulgur i ciecierzycy

Smaczne i zdrowe kanapki

Pyszne śniadanie



Serowe myszki


Ryba to podstawa zdrowej diety!
Pieczony łosoś
Dzięki cyklicznym akcjom prozdrowotnym angażującym uczniów, rodziców i nauczycieli możemy skutecznie kształtować i modelować właściwe nawyki żywieniowe naszych uczniów i ich rodzin, co w przyszłości w ogromnym stopniu przyczyni się do poprawy jakości życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dbajmy o zdrowie i sprawność fizyczną 😄
Opracowanie: Anna Boczek
Beata Trochonowicz – Wach
Natalia Sarzyńska – Wójtowicz
Łukasz Niewiadomy
Anna Bieńko
Jacek Sochocki