Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020





Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Jak co roku 8 listopada cała społeczność szkolna aktywnie włączyła się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro – Togues.

Celem obchodów jest promowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia się oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Ważna jest również edukacja dzieci i młodzieży w podejmowaniu świadomych wyborów konsumenckich.

W naszej szkole obchody wpisują się już na stałe w kalendarz działań związanych z realizacją celów programu wychowawczo – profilaktycznego oraz zadań zawartych w podstawie programowej.

Właściwe, zbilansowane odżywianie ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia i kondycję fizyczną i psychiczną, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia.

Dzięki stosowaniu się do prawidłowych zasad żywieniowych zmniejszamy ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią schorzeń takich jak: cukrzyca, choroby serca, nowotwory itp.

W związku z ograniczeniami epidemiologicznymi COVID – 19 przeprowadziliśmy obchody online angażując uczniów , rodziców i nauczycieli w promocję zdrowia. Uczniowie wspólnie z rodzicami oraz nauczycielami zaprezentowali smaczne, kolorowe a co najważniejsze zdrowe posiłki, potrawy i desery.



Oto efekty naszych wspólnych działań prozdrowotnych:



Talerz kreatywnych stworków warzywnych


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Sałatka kalafiorowo – brokułowa



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Warzywa na parze z grillowanym indykiem



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Sałatka z burakiem i serkiem ricotta



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Płatki owsiane z owocami i mieszanką orzechów



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Sushi



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Pyszna kanapka – chleb żytni, wędzony łosoś, kiełki lucerny i warzywa + świeżo wyciskany sok z buraków



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Twaróg z ogórkiem i pomidorem



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Mus żurawinowy z malinami i owocem granatu



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Sałatka warzywna z pieczonym kurczakiem



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Deser jogurtowo – owocowy



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Sałatka z kaszą bulgur i ciecierzycy



Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020


Smaczne i zdrowe kanapki


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Pyszne śniadanie


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Serowe myszki


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Ryba to podstawa zdrowej diety!


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Pieczony łosoś


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2020

Dzięki cyklicznym akcjom prozdrowotnym angażującym uczniów, rodziców i nauczycieli możemy skutecznie kształtować i modelować właściwe nawyki żywieniowe naszych uczniów i ich rodzin, co w przyszłości w ogromnym stopniu przyczyni się do poprawy jakości życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.





Czas na zdrowie – prezentacja




Dbajmy o zdrowie i sprawność fizyczną 😄








Opracowanie: Anna Boczek

Beata Trochonowicz – Wach

Natalia Sarzyńska – Wójtowicz

Łukasz Niewiadomy

Anna Bieńko

Jacek Sochocki