Warsztaty profilaktyczno – edukacyjne
„Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”
25 kwietnia 2016 roku w ramach realizacji ogólnopolskich programów edukacyjnych „Trzymaj Formę!” i „Żyj smacznie i zdrowo” w naszej szkole odbyły się warsztaty profilaktyczno – edukacyjne pod hasłem „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”. Zajęcia zostały przeprowadzone przy współpracy z Panią dietetyk Kliniki Endokrynologii – Elżbietą Ciszewską.
Głównym celem spotkania było: kształtowanie nawyków zdrowego stylu życia i zachęcanie do spożywania warzyw i owoców.
Uczniowie otrzymali rzetelne informacje na temat właściwych nawyków żywieniowych oraz produktów, których spożywanie jest korzystne dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka. Podkreślono walory odżywcze owoców i warzyw oraz uświadomiono uczniom o szkodliwym wpływie cukru i soli.
Następnie Pani Elżbieta Ciszewska omówiła znaczenie ruchu i sportu dla zdrowia oraz zachęcała do regularnej, codziennej aktywności fizycznej.
Poinformowała również o skutkach niewłaściwego odżywiania i wyjaśniła na czym polegają zaburzenia związane z anoreksją i bulimią.
Z kolei Anna Boczek – szkolny koordynator programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” zapoznała młodzież ze sposobem obliczania wartości odżywczej i energetycznej poszczególnych posiłków.
Krzyżówki, zgadywanki, quizy spotkały się z dużym zainteresowaniem uczniów, ich treści pozwoliły usystematyzować wiedzę dotyczącą zachowań prozdrowotnych.
W trakcie spotkania wykorzystano materiały informacyjne pozyskane od Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie: plansze „Piramida zdrowego żywienia, talerz zdrowia, rola witamin dla zdrowia człowieka” oraz broszury i ulotki.
Warsztatom towarzyszyła wystawa plastyczna, która została przygotowana przez uczniów realizujących programy profilaktyczne.
Spotkanie zakończyło się miłym akcentem – pysznym i zdrowym poczęstunkiem.
Opracowanie: Anna B.