Warsztaty kulinarno – edukacyjne w ramach realizacji innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia”
Mając na uwadze zdrowie i dobre samopoczucie naszych uczniów w ramach realizacji innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia” zorganizowano kolejne już w tym roku warsztaty kulinarne poświęcone technikom przygotowywania zdrowych, wartościowych posiłków.
Prawidłowy sposób żywienia w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i ogólną kondycję organizmu. Jest to czynnik modyfikowalny i taki, na który sami mamy wpływ.
Warsztaty poprzedzone były zajęciami edukacyjnymi utrwalającymi wiedzę o zasadach prawidłowego, bezpiecznego i zdrowego stylu życia.
Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną na temat „Zdrowy styl życia – komponenty chroniące” podczas której przekazano wiedzę odnośnie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; dowiedziano się jak komponować posiłki, aby zawierały one produkty wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poznawano konsekwencje wynikające z nieprawidłowej diety. Przedstawiono skutki zaburzeń odżywiania.
Pogłębiano wiedzę na temat roli witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia oraz przypomniano o konieczności spożywania owoców i warzyw każdego dnia.
Uczniowie na bazie zdobytej wiedzy opracowali Kodeks zdrowego i bezpiecznego stylu życia
oraz projektowali mapy myśli (mind map) na temat zasad promujących zdrowie.
Po części teoretycznej zajęć przeszliśmy do działań praktycznych. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i bardzo sprawnie sporządzili sałatkę brokułową z kurczakiem z przygotowanych produktów.
Uczniowie świetnie poradzili sobie z tym zadaniem. Możliwość samodzielnego przygotowania zdrowego i smacznego posiłku wzbudziła w dzieciach pozytywne emocje i aktywność poznawczą.
Warsztaty stworzyły również świetną okazję do integracji zespołu szkolnego, komunikacji i zgodnej pracy zespołowej jak również stanowiły atrakcyjną lekcję savoir – vivru.
Wspólnie sporządzony posiłek smakował znakomicie!
SMACZNEGO!!!
Przepis na sałatkę z brokułem i kurczakiem
SKŁADNIKI:
• 1 brokuł
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 3 dag suszonych śliwek
• 3 dag pestek słonecznika lub/i dyni
• 2 cebule
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• Kilka kropli soku z cytryny
• sól, pieprz
Zapraszamy do obejrzenia filmów promujących techniki kulinarne
Opracowanie: A. B.