Warsztaty kulinarno – edukacyjne w ramach realizacji innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia”





Warsztaty

Mając na uwadze zdrowie i dobre samopoczucie naszych uczniów w ramach realizacji innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia” zorganizowano kolejne już w tym roku warsztaty kulinarne poświęcone technikom przygotowywania zdrowych, wartościowych posiłków.


Prawidłowy sposób żywienia w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i ogólną kondycję organizmu. Jest to czynnik modyfikowalny i taki, na który sami mamy wpływ.


Warsztaty poprzedzone były zajęciami edukacyjnymi utrwalającymi wiedzę o zasadach prawidłowego, bezpiecznego i zdrowego stylu życia.


Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną na temat „Zdrowy styl życia – komponenty chroniące” podczas której przekazano wiedzę odnośnie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; dowiedziano się jak komponować posiłki, aby zawierały one produkty wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poznawano konsekwencje wynikające z nieprawidłowej diety. Przedstawiono skutki zaburzeń odżywiania.


Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Pogłębiano wiedzę na temat roli witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia oraz przypomniano o konieczności spożywania owoców i warzyw każdego dnia.


Warsztaty

Warsztaty

Uczniowie na bazie zdobytej wiedzy opracowali Kodeks zdrowego i bezpiecznego stylu życia


Warsztaty

oraz projektowali mapy myśli (mind map) na temat zasad promujących zdrowie.


Warsztaty

Po części teoretycznej zajęć przeszliśmy do działań praktycznych. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i bardzo sprawnie sporządzili sałatkę brokułową z kurczakiem z przygotowanych produktów.


Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Uczniowie świetnie poradzili sobie z tym zadaniem. Możliwość samodzielnego przygotowania zdrowego i smacznego posiłku wzbudziła w dzieciach pozytywne emocje i aktywność poznawczą.


Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty

Warsztaty stworzyły również świetną okazję do integracji zespołu szkolnego, komunikacji i zgodnej pracy zespołowej jak również stanowiły atrakcyjną lekcję savoir – vivru.


Wspólnie sporządzony posiłek smakował znakomicie!


SMACZNEGO!!!


Przepis na sałatkę z brokułem i kurczakiem


Warsztaty

SKŁADNIKI:


• 1 brokuł


• 1 podwójny filet z kurczaka


• 3 dag suszonych śliwek


• 3 dag pestek słonecznika lub/i dyni


• 2 cebule


• 4 łyżki jogurtu naturalnego


• Kilka kropli soku z cytryny


• sól, pieprz





Zapraszamy do obejrzenia filmów promujących techniki kulinarne













Opracowanie: A. B.