Konkurs kulinarny „Szkoła promująca zdrowe odżywianie”





Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Prawidłowe, zbilansowane odżywianie jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia nas wszystkich – wiedzą o tym doskonale uczniowie naszej szkoły. Rokrocznie bierzemy udział w różnego rodzaju przedsięwzięciach prozdrowotnych typu warsztaty kulinarne, akcje prozdrowotne czy konkursy profilaktyczne. Nie mogło zabraknąć naszej aktywności, pomimo pandemii COVID – 19, również i w tym roku szkolnym. W ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Profilaktycznego „Trzymaj Formę!” uczniowie pod kierunkiem nauczycieli i rodziców przygotowywali propozycje kulinarne zgłoszone na konkurs pt. „Szkoła promująca zdrowe odżywianie”. Głównymi celami konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów oraz rozwijanie uzdolnień twórczych. Zwrócono również uwagę na promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Konkurs został objęty honorowym patronatem Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie, Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia.


Zaangażowanie naszej szkoły w promocję postaw prozdrowotnych i kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych zostały docenione i nagrodzone!


Poniżej prezentujemy inspiracje kulinarne naszych uczniów:

Smaczne i zdrowe kotlety z cukinii


Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Cukinię ze skórą, ale bez pestek zetrzeć na tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok.15 minut aż zmięknie kasza i wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić. Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawi się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i my mieszać. Następnie dodać kaszę z marchewką, natkę oraz koperek i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki. Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Rozgrzać patelnię z masłem lub olejem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. SKLADNIKI (5 kotletów): 1 cukinia 250 g, 1/4 małej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 mała marchewka, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka bulionu, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + do panierki, po łyżce posiekanej natki i koperku, sól, czarny i biały pieprz, olej lub masło klarowane do smażenia.


SMACZNEGO!!!

Pieczony łosoś

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Kroimy surowego łososia w kawałki i płuczemy pod zimną wodą. Wykładamy je na blachę piekarnika skórą do dołu podkładając papier. Kładziemy na łososia pokrojone kawałki cytryny (bądź limonki), dodajemy masło i sypiemy pieprzem młotkowanym z kolendrą, pieprzem czosnkowym (lub dodajemy świeży, polski czosnek). Można również posypać natką pietruszki, a jeszcze lepiej położyć łodygi pietruszki. Całość wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 20 min. Serwować np. z ryżem, kiszoną kapustą z dodatkiem oleju lnianego - żółtego (wytłaczanego w temperaturze ok. 100 st. C).


SMACZNEGO!!!

Sałatka Cezar

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Ryba to podstawa zdrowej diety

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Sałatka z ogórkiem i cebulą

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Pokroić ogórki kiszone i cebulę. Dodać soli himalajskiej, pieprz młotkowany z kolendrą oraz olej lniany.


SMACZNEGO!!!

Gofry z owocami

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Smaczne i zdrowe śniadanie (propozycje)

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Zdrowa przekąska

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Ach te warzywa! Pyszne!

Szkoła promująca zdrowe odżywianie

Szkoła promująca zdrowe odżywianie


Uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i aktywny udział w zmaganiach kulinarnych. Gratulujemy inwencji twórczej i kreatywności w tworzeniu oryginalnych, smacznych i co najważniejsze zdrowych posiłków!










Opracowanie: Anna Boczek

Anna Bieńko

Jacek Sochocki