Nauczyciele Dzieciom „Jedzenie ma znaczenie”
akcja edukacyjno – wychowawcza
Drogie Dzieci - mając na uwadze wasze zdrowie oraz dobre samopoczucie nauczyciele naszej szkoły przygotowali dla Was niespodziankę - propozycje zdrowych przekąsek i słodkości, które mamy nadzieję zainspirują do własnych eksperymentów kulinarnych. Pamiętajcie, że w Waszej diecie nie może zabraknąć owoców i warzyw, słodkości też są przewidziane, bo taki jest urok dzieciństwa, ale z umiarem… Zachęcamy do inspirujących zabaw kulinarnych, zaproście do współpracy rodziców.
Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją przygotowaną przez uczniów naszej szkoły w ramach innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia” – prezentacja
Owoce, warzywa i coś jeszcze …
Przepis na słodkie co nieco… - Tatrzańska szarlotka
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO:. 500 gramów mąki krupczatki. 250 gr. margaryny/masła. Pół szklanki cukru pudru. 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 żółtka. 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o rozmiarach 25/40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również wstawić do lodówki (lub do zamrażarki). SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:. 2, 3 kg jabłek, najlepiej renety. Cynamon do smaku ok. 2, 3 łyżeczek. Cukier do smaku, można pominąć jeśli jabłka są słodkie. Bułka tarta do posypania. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, następnie pokroić na cienkie plasterki (najlepiej robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać, nie odsączać soku. Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez ok.10-15 minut w temperaturze 160-180 st. C. Wyjąć, obficie podsypać bułką tartą (kilka łyżek), by wchłonęła większość wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta. Piec ok.1 godziny w temperaturze 160-180 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Materiał przygotowali:
Anna Boczek
Dorota Dobroczyńska
Ewelina Klimiuk
Magdalena Broniek
Kinga Kleniewska
Łukasz Niewiadomy
Jacek Sochocki