Warsztaty kulinarne pod hasłem „Smaki Niepodległej” w ramach obchodów jubileuszu 100 – lecia odzyskania przez Polskę niepodległości






Smaki Niepodległej

25 października 2018 roku w ramach obchodów jubileuszu 100 – lecia odzyskania przez Polskę niepodległości zorganizowaliśmy w naszej szkole bardzo ciekawe i o dużym walorze wychowawczym warsztaty kulinarne pod hasłem „Smaki Niepodległej”.


Głównym celem warsztatów było zwiększenie świadomości uczniów na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz kształtowanie postawy szacunku dla dziedzictwa kulturowego kraju i regionu. Kształtowaliśmy również postawy prozdrowotne, ale także ciekawości poznawczej, kreatywności, umiejętności pracy zespołowej.


Na podstawie przygotowanej prezentacji multimedialnej uczniowie zapoznawali się z tradycyjnymi polskimi potrawami i deserami, które spożywało się sto lat temu i wcześniej. Zaprezentowano pierwszą polską książkę kucharską ”Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego oraz ponad stuletnie warszawskie i lubelskie cukiernie, które kuszą słodkościami do dnia dzisiejszego.



Smaki Niepodległej

Poza tym uczniowie mieli możliwość obejrzenia i poczytania przepisów kulinarnych w zgromadzonych, starych książkach kucharskich (najstarsza była wydana w 1930 roku).



Smaki Niepodległej

Smaki Niepodległej

Uczestnicy warsztatów z wielkim zainteresowaniem zapoznawali się również z treścią multimedialnej książki kulinarnej „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918 – 2018)” zawierającej historyczne receptury wraz z nowoczesnymi interpretacjami tych przepisów.



Smaki Niepodległej


Smaki Niepodległej


Smaki Niepodległej


Smaki Niepodległej

Następnie uczniowie na podstawie przygotowanych tekstów z informacjami na temat tradycji kulinarnych różnych regionów Polski mieli rozpoznać, z której części Polski pochodzi dana potrawa i zaznaczyć to na mapie.


Dużą atrakcją było przygotowanie, podanie i wspólne degustowanie deseru w postaci „ulipek” (babeczek) z bitą śmietaną i owocami. Dzięki zaangażowaniu wszystkich uczestników warsztatów w mgnieniu oka powstały bardzo apetyczne babeczki z biało-czerwonym nadzieniem.


Smaki Niepodległej

Smaki Niepodległej

Smaki Niepodległej

Smaki Niepodległej

Smaki Niepodległej

Nie zapomnieliśmy oczywiście poczęstować rodziców i personelu medycznego, którzy pogratulowali organizatorom wspaniałej inicjatywy.


Uczniowie już zadeklarowali swój udział w kolejnym tego typu przedsięwzięciu!












Opracowanie: Anna Boczek, Elżbieta Horbowska, Dorota Dobroczyńska