Warsztaty zdrowego żywienia pod hasłem
„Walory odżywcze owoców i warzyw”





owoce i warzywa

Wszyscy wiemy jak istotne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu młodego organizmu jest odpowiednie, zbilansowane odżywianie. Dlatego też tradycją naszej szkoły jest organizacja cyklicznych warsztatów zdrowotnych promujących zdrowie i wpływających pozytywnie na dobre samopoczucie naszych podopiecznych.


W dniu 10 września 2020 roku zorganizowano warsztaty zdrowotne pod hasłem „Walory odżywcze owoców i warzyw”.




owoce i warzywa

Obejrzano filmy edukacyjne:







Następnie na podstawie przygotowanych materiałów wspólnie zastanawialiśmy się nad korzyściami zdrowotnymi spożywania owoców i warzyw, zwłaszcza tych sezonowych.


owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

Najprostszą drogą do tego by jeść zdrowo i smacznie jest sezonowość spożywanych owoców i warzyw. Odżywianie, zgodnie z tym jakie produkty oferuje nam dana pora roku może polepszyć nasz dobrostan zarówno fizyczny i psychiczny. Sezonowe owoce i warzywa odgrywają ogromnie ważną rolę w zdrowym odżywianiu człowieka. Są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, dlatego też powinny być one stałym składnikiem codziennej diety.


owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

Regularne spożywanie owoców i warzyw wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, kondycję skóry, włosów, paznokci, jak również wspomagają metabolizm. Ich niedobór może prowadzić do wielu poważnych chorób, dlatego też tak istotne jest aby codziennie spożywać wiele produktów bogatych w witaminy.


Poza tym omówiono korzyści płynące z aktywnych form spędzania czasu wolnego i stosowania profilaktyki.


Młodzież zapoznała się z treścią komiksu profilaktycznego „Kodeks zdrowego życia”, który zawierał garść pomysłów i wskazówek, jak zdrowo żyć. Zachęcano do wprowadzania korzystnych zmian w codzienne życie. Okazało się, że czytanie komiksów to atrakcyjna nauka przez zabawę, wpływająca na wyobraźnię czytelników, uporządkowanie wiedzy i rozwijanie kreatywności a przy okazji popularyzacja czytelnictwa.


owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

Kolejnym punktem warsztatów było przygotowanie „zdrowego talerza”. Zadanie uczniów polegało na selekcji różnorodnych produktów wyciętych z gazet i stworzenie talerza tylko ze zdrowych, wartościowych produktów.


owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

Dla umilenia czasu podczas wykonywania zadania wsłuchano piosenki o witaminach.






Punktem kulminacyjnym zajęć była wspólna degustacja przygotowanych smakołyków, co utwierdziło nas, że młodzież nie stroni od tych produktów. Nie zapomnieliśmy oczywiście o przestrzeganiu zasad i higieny i bezpieczeństwa.


owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

owoce i warzywa

Warsztaty były świetną okazją do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych, jak również integracji zespołu szkolnego, zgodnej pracy zespołowej a także lekcją kulturalnego zachowania się przy stole.


Więcej informacji:


Zdrowy styl życia – materiał dla młodzieży


Zasady zdrowego stylu życia dzieci i młodzieży






Warsztaty przeprowadzono w ramach innowacji "Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia"








Opracowanie: Anna Boczek, Elżbieta Józwik