Warsztaty profilaktyczno – edukacyjne

„Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”




25 kwietnia 2016 roku w ramach realizacji ogólnopolskich programów edukacyjnych „Trzymaj Formę!” i „Żyj smacznie i zdrowo” w naszej szkole odbyły się warsztaty profilaktyczno – edukacyjne pod hasłem „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”. Zajęcia zostały przeprowadzone przy współpracy z Panią dietetyk Kliniki Endokrynologii – Elżbietą Ciszewską.


 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

Głównym celem spotkania było: kształtowanie nawyków zdrowego stylu życia i zachęcanie do spożywania warzyw i owoców.

Uczniowie otrzymali rzetelne informacje na temat właściwych nawyków żywieniowych oraz produktów, których spożywanie jest korzystne dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka. Podkreślono walory odżywcze owoców i warzyw oraz uświadomiono uczniom o szkodliwym wpływie cukru i soli.

Następnie Pani Elżbieta Ciszewska omówiła znaczenie ruchu i sportu dla zdrowia oraz zachęcała do regularnej, codziennej aktywności fizycznej.

Poinformowała również o skutkach niewłaściwego odżywiania i wyjaśniła na czym polegają zaburzenia związane z anoreksją i bulimią.


 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

Z kolei Anna Boczek – szkolny koordynator programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” zapoznała młodzież ze sposobem obliczania wartości odżywczej i energetycznej poszczególnych posiłków.


 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

Krzyżówki, zgadywanki, quizy spotkały się z dużym zainteresowaniem uczniów, ich treści pozwoliły usystematyzować wiedzę dotyczącą zachowań prozdrowotnych.



 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

W trakcie spotkania wykorzystano materiały informacyjne pozyskane od Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie: plansze „Piramida zdrowego żywienia, talerz zdrowia, rola witamin dla zdrowia człowieka” oraz broszury i ulotki.



Warsztatom towarzyszyła wystawa plastyczna, która została przygotowana przez uczniów realizujących programy profilaktyczne.


„Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”
„Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”
„Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”
„Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży” „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”

Spotkanie zakończyło się miłym akcentem – pysznym i zdrowym poczęstunkiem.



 „Wpływ żywienia na rozwój dzieci i młodzieży”











Opracowanie: Anna B.